Hvorfor har døden vært så viktig for deg?, spurte jeg Audun Myskja da jeg møtte ham til dette intervjuet i 2013. Han hadde da nylig holdt sitt foredrag på en konferanse og gitt ut boken Kunsten å dø *.
Lytt til podcast episoden her.
Som ung utviklet Audun anorexia. Etter lang tids sykdom med underernæring og til slutt ingen næring, opplevde han en nær døden-opplevelse som forandret alt! Det gav ham en retning og et kall om å være lege, med et utvidet oppdrag.
I sitt arbeid som lege, musiker, forfatter og forsker har Audun vært nær på døden, både med mennesker som vet de skal dø, og de pårørende. Mange frykter døden, selv om de kan ha forsonet seg med situasjonen. For hva er det egentlig som skjer når livet går mot slutten?
Det er overraskende lite vi egentlig vet, sier Audun. Hans drøm er at vi kan lære mer slik at det er mulig å gi den rette pleie og omsorg til de som er på livets siste stadium.
Er det mulig å forstå døden?
Jeg tror vi mer enn noen gang lever i et samfunn der vi ikke aksepterer at vi er en del av naturens gang, sier Audun. “Vi skyver unna oss at alt som er skapt skal forgå”. Selv så sier Audun at om han har tvilt på mye i livet så har han aldri tvilt på at livet går videre etter døden. Livet på jorden er en liten del av det større bildet.
I sine samtaler har Audun fått et innblikk i hva som er viktig for de fleste av oss når vi vet at tiden vår her på jorden snart er over. Flere folk enn jeg hadde trodd er fornøyd med livene sine, forteller Audun, selv om ting kan ha vært vanskelig. Og ingen har angret på at de var for mye sammen med barna da de var små. Ingen sier de skulle vært mer på kontoret. Isteden forteller mange at de kanskje ikke var så flinke til å ta vare på de små øyeblikkene, de små gledene. De skulle ønske de hadde vært mer tro mot seg selv.
Nær døden-opplevelsen
Som ung hadde Audun en nær døden-opplevelse. I samtalen forteller han fascinerende om sin opplevelse av at jeg’et ikke kan dø. Den bevisstheten tok ham gjennom mange stadier. Det finnes en grenseløshet i vår eksistens, forteller Audun. Hans perspektiver om “et større sinn” som vi alle er en del av, er dyp og verd å lytte til. Noe ble skapt i Audun i den opplevelsen. Et kall.
Audun deler viktigheten av å ikke forherlige nær døden-opplevelser. Ikke alle opplever at en slik opplevelse forandrer dem til det bedre. Noen har vonde opplevelser og det kan være vanskelig å håndtere etterpå. Samtidig gir Audun og andre med lignende opplevelser oss et håp og en innsikt inn i en evighet. Alt vi har strevd med her (på jorda) er ikke bortkastet, sier han. Noe føres videre. Det kan gjøre verden bedre for alle. Det vi tar med oss videre er kvaliteter og essens, sier Audun. Ikke sykdommen og sjalusien.
Hvordan forholder vi oss til sorg?
Det ikke en oppskrift på hvordan vi forholder oss til sorg, sier Audun. Hvert menneske må finne sin form til hvordan håndtere sorg. Men det som er viktig er at følelsene ikke blir sittende fast i kroppen men får utløp. Ellers vil det skape blokkeringer. For noen kan sorg komme ut ved å gråte, for andre ved å gå lange turer i skogen. Vi må gi mennesker mulighet til å få følelsene ut på en naturlig måte selv om vi sørger ulikt.
The conceptional mind – hvordan få ro i tankene
Vi bruker det meste av tiden på tanker som ikke skaper noe nytt men som kun holder ved like emosjonelle mønstre. Her er det viktig med verktøy sier Audun, for vi lengter alle etter å bruke det beste i oss selv.
Selv bruker han de samme verktøy han lærer bort, på seg selv. Jeg er en av de strengeste forskerne som finnes, sier han om sine egne metoder. Det han selv ser fungerer på ham, lærer han bort til andre. Om du også kan kjenne at tankene hoper seg opp og skaper emosjonelle blokkeringer, så deler Audun i intervjuet en enkel og meget effektiv metode for å roe tankene.
Det er en menig med alt, avslutter Audun.
Om Audun Myskja
Audun har lang erfaring innen integrert medisin. Han har arbeidet med tradisjonell medisin, terapeutisk berøring, terapeutisk stemmebruk og musikkterapi.
Han har skrevet en rekke fagbøker og har vunnet Den Norske Lægeforenings kvalitetspris for arbeid med musikk i medisinen. Han har spesialisert seg i forskningen om sammenhengen mellom kropp og sinn via lyd og energi, og er blant annet utdannet hos den kjente irske healeren og meditasjonslæreren Bob Moore.
Lenker og ressurser
Audun Myskjas nettside
Boken «Kunsten å dø»*
*Dette er en affiliate lenke.