I 2004 ble Jon Schau erklært død to ganger. Han lå 5 uker i koma og opplevde en indre reise som endret livet hans totalt. Lytt til hans nær døden-opplevelser i dette intervjuet.
Lytt til podcast episoden her.
På den tiden reiste Jon landet rund med sine humor forestillinger. Etter en forestilling i Bodø fikk han betennelse i bukspyttkjertelen, ble fraktet rett på intensiven, utvekslet noen ord med en sykepleier før han så våknet opp fem uker senere, på Diakonsykehuset i Oslo.
I løpet av de fem ukene var broren blitt oppringt to ganger fra sykehuset med beskjeden om at Jon er død.
Slik starter historien.
Er dette å være død?
Da Jon i det han våknet opp ble fortalt at han hadde vært død to ganger, var hans første reaksjon; Var det det det var! For Jon sin opplevelse av døden var noe helt annet enn det mange kanskje frykter.
Det å dø beskriver han som fire faser. I den første fasen er det mennesket, slik det har levd på jorden, som skal forstå at det ikke lenger er her. For Jon var det opplevelsen av å bli drept gjentatte ganger, uten å oppleve smerte. Hver gang merker han at han kan snu tiden og dermed løpe fra det som drepte ham. Nesten som når vi drømmer, bare enda mer virkelig. Til slutt ble han så lei av å hele tiden skulle bli drept og så løpe fra det, at han rett og slett overga seg til det å skulle dø.
Da endret alt seg.
Han kommer inn i det som på engelsk kalles “the void” eller “open space”. Oppmerksomheten hans ble fanget av et intens lys. Og han ble fylt av en enorm forelskelsesfølelse, ikke bare inni seg men også rundt deg. En kjærlighetsfølelse som ikke kan beskrives. Det oppsluker ham totalt, og med ett så var han inni lyset.
Jeg skal la John fortelle den sterke og vakre historien om hva som skjer videre selv.
For i alt dette kjærlige lyset så blir Jon også eksponert for det han har fryktet mest skal komme frem..
Et ikke dømmende sted
Jon forteller om opplevelsen av en tilstand der språk og det å tenke ikke finnes. Derfor er det heller ikke mulig å dømme eller bedømme noe eller noen. Som om det å dømme og bedømme aldri har eksistert.
Å bedømme andre og sette merkelapper på andre er noe vi gjør i løpet av et par sekunder uten at vi kanskje er oss det bevisst. På den måten skaper vi distanse til andre. Og vi lukker oss, ubevisst fra å lære av andre. Men hvordan kan vi klare å unngå å dømme og bedømme, slik Jon lærte, uten selv å ha en nær døden-opplevelse?
Livet er utrolig innholdsrik dersom jeg ikke stopper etter de 2,9 sekundene (og bedømmer), forteller Jon. I det ligger det en dyp visdom i at vi kan lære så mye mer av hverandre og gjøre livene våre så rikere om vi kan stoppe oss selv fra å konstant bedømme andre. For som Jon så fint sier: Når vi bedømmer noe, så ser vi det ikke som det er.
Det første skrittet handler om å bli bevisst når vi gjør det.
For hva som som former oss er hva vi opplever, ikke hva vi tenker.
Det jeg har grepet rundt med følelsene mine, det har jeg opplevd.
Du trenger ikke være redd for døden
Du trenger ikke bekymre deg, forteller Jon. Som bringer ham inn på et viktig budskap om nettopp det å bekymre seg: det er en overflødig og unødig bruk av tiden vår. Det fyller oss med tanker om noe som aldri har skjedd. Det tar oss bort fra nået.
Jon hevder ikke å ha sannheten om døden. Isteden deler han sin opplevelse og den kan være både til inspirasjon og trøst.
Opplevelsene han forteller om, skriver han også om i bøkene sine Jons bok* og Jons bok 2*.
En historie å kjenne seg igjen i
Jon Schau er en av landets mest kjente komikere. Han har vunnet Komiprisen to ganger og Gullruten én gang og han har reist land og strand rundt i årevis med sine forestillinger. Her deler han blant annet tiden før han opplevde sin nær døden opplevelse. Det handler om egen angst, alkohol, paranoia, kemnerkontoret og sykehusoppholdet – et liv i utforbakke. Noe av det som gjorde at forestillingen ble så godt mottatt, var ikke bare komikken i formidlingen, men kanskje også gjenkjennelsen; vi har alle en eller annen gang kjent på hvordan det er å komme til kort eller å oppleve hva det vil si ikke å mestre. Og Jon legger ikke noe imellom når det kommer til å dele sin historie og å gi av seg selv.
Lenker til intervjuet
*Dette er affiliate lenke