Allmennlege og familieterapeut Michael De Vibe snakker om mindfulness og hvordan det har påvirket hans forhold til seg selv, sine nærmeste og verden. Han er mer tolerant overfor sine nærmeste, tar seg selv mindre høytidelig, er snill mot seg selv og har gitt slipp på å prøve å forandre andre. Hvordan få fred med de vonde følelsene er noe av det vi snakker om i dette intervjuet.
Lytt til podcast intervjuet her.
Hvordan romme vonde følelser
Michael forteller oss at mindfulness metoden har hjulpet ham til å tåle sine egne følelser bedre enn før. Det å stå i vonde følelser som skam, flauhet, sinne og frustrasjon er selvfølgelig vanskelig og det å romme sine egne følelser er for Michael en prosess hvor første steg er å finne ut om man virkelig vil være tilstede i følelsene.
Man må ville det og man må tørre å føle følelsen og å anerkjenne den. Da kan man også få innsikt i hva den vonde følelsen handler om.
Angsten er en verdifull energi
Michael forteller oss at da han var yngre slet han endel med angst. Han har jobbet med denne følelsen gjennom mindfulness og har kommet dit at han nå ser på angst som en verdifull energi.
Han har ikke noe imot denne følelsen selv om den fortsatt kommer fra tid til annen, om enn mye svakere enn i hans yngre dager.
Det er energi i angsten og om du tillater den, kan den være en motivasjon. Om livet ditt er perfekt, hvorfor skal du da forandre på noe, trene på mindfulness, lære nye ting? Folk med plager er heldige mener Michael, fordi de får anledning til å jobbe med seg selv.
Mange driver med avledningsmanøvre i forhold til angst
Når angsten kommer er det mange ting man kan gjøre ifølge Michael. Mange avleder seg selv, retter fokuset over på noe annet, løper seg en tur, et eller annet som tar fokus bort fra angsten.
Dette er glimrende mener Michael, men han legger til at om du gjør dette hver gang de vonde følelsene og angsten kommer, gjør du jo ikke noe med roten til følelsene.
Det å bare benytte seg av avvergings strategier blir ikke forbundet med god psykisk helse, men om du møter angsten og de vonde følelsene av og til, har du en sjanse til å komme til bunns i problemet. I dette intervjuet forklarer Michael oss hvordan vi kan klare å møte angsten.
Pusten er nøkkelen til å roe sinnet, til å håndtere de vonde følelsene
Den delen av hjernen som analyserer og prøver å jobbe seg gjennom problemet har med den gamle hjernen å gjøre – reptilhjernen. Når du bare tillater sinnet ditt å være og så går tilbake til ankeret ditt, nemlig pusten, så vil sinnet roe seg og noe nytt vil komme til overflaten. Ny energi, nye idèer.
Sinnet er som et glass vann fullt av sandkorn, hvis du hele tiden rister på glasset så er vannet uklart. Hvis du setter glasset fra deg faller sandkornene ned til bunnen og vannet blir klart, sier Michael. Slik er det også med sinnet vårt.
Vi lever i en ADHD kultur
Michael siterer Per Fuggelig og forteller oss at vi lever i en hyperaktivitets kultur. Vi får hele tiden stimuli og sinnet vårt er veldig aktivt.
Vi er jo vant til denne aktiviteten og det er veldig vanskelig å gi slipp på dette tankekjøret. Dermed klarer vi ikke å bare være tilstede i nuet.
Det å trene på mindfulness gjør at vi er litt mer i tillits modus og litt mindre i frykt modus. Vi vil jo helst alle være lykkelige og slippe de vonde følelsene. Ifølge Michael kan vi få det bedre om vi trener på å være tilstede her og nå.
Tillit er en overgivelse til øyeblikket uten forsikringer. Tillit til at livet bærer, til at øyeblikket bærer. Vi skal være takknemlig for frykten, uroen, angsten og de vonde følelsene fordi de motiverer oss til å prøve å finne noe som er trygt.
Michael De Vibe er en klok og varm mann. Han forklarer oss om mindfulness på en enkel og humoristisk måte.
Hvis du trenger en inspirerende start på dagen eller uken din kan vi garantere at dette intervjuet vil få deg til å både tenke, reflektere og å le.
Flere intervjuer om mindfulness
Har du lyst på mer inspirasjon? Her er flere intervjuer som er innom tema mindfulness. Du finner de her.