Fra Alternativmessen Wellbeing Festival i 2016.
I dette intervjuet deler Maja Thune sin livshistorie. Hun forteller om hvordan yoga og kjærlighet har vært de viktigste verktøyene på veien ut av psykiatrien. I dag jobber hun aktivt med å spre budskapet om kjærlighet som medisin i psykiatrien.
Svært syk som ung
Som ung ble Maja veldig syk med angst. Hun ble satt på kraftige medisiner etter kun tre behandlinger hos psykolog. Det gjorde ikke livet enklere og Maja opplevde en skam over ikke å mestre livet.
Etter et halvt år ble hun tvangsinnlagt og fikk diagnosen schizofreni. Hun ble fortalt at hun aldri ville kunnet ha en normal jobb eller studere pga diagnosen. Da brøt livet totalt sammen. Hun var da bare 17 år.
I ettertid har Maja reflektert mye over det som skjedde og hvordan psykiatrien forsøkte å behandle med medisinering. Det pågikk i nesten 8 år, uten av Maja ble noe bedre. Helt til hun møtte en kroppsterapeut.
Gi rom og aksept for følelsene
Gjennom kroppsterapi fikk Maja komme i kontakt med følelsene. Det var rom for å gråte, være sint og fortvilet, og etter 2 år var hun medisin-fri, i full jobb og fullførte etter det 2 bachelor grader og har skrevet bøker.
En stor dose kjærlighet
I jobben i psykiatrien så har hun opplevd å møte så mange vakre mennesker som trenger å bli sett. Noen ganger er det ikke flere medisiner som helbreder, men en stor dose kjærlighet.
Det er, i følge Maja, nå i ferd med å skje en endring i psykiatrien. Mye av det hun selv formidler blir mer og mer akseptert. Mange har delt hvordan kjærligheten har vært som medisin.
Det å bli sett er viktig, sier Maja. Vi trenger å dele hverandres historier og være åpne om det. Da blir skammen borte.
«Det å ha litt lidelse i livet er ikke nødvendigvis negativt» – Maja Thune
Om Maja Thune
Maja er spesialpedagog, Kunst og uttrykksterapeut og yogalærer, og jobber til daglig som privatpraktiserende psykoterapeut og yogalærer. Hun er utdannet i Hatha yoga fra India, og har tilbrakt flere opphold på Ashramer i India. Hun er også utdannet yin yogalærer.
Maja har undervist på ulike steder i Oslo og omegn de siste ti årene, og kom i 2016 ut med boken «Yoga som terapi» i samarbeid med Gunnar Egeberg. Maja har anvendt yoga og mindfulness som terapeutisk verktøy i en årrekke, som Behandler på DPS, på sykehus og på yogastudioer. Hun startet i 2016 opp sin egen yogautdanning i terapeutisk yoga hvor hun utdanner yogalærere og helsepersonell i hvordan de kan bruke disse kraftfulle metodene i møte med psykiske plager. Som vinyasalærer er hun leken og kreativ, og har som intensjon å veilede hver enkelt elev hjem i egen kropp og i dypere kontakt med hjerte og sjel.
Maja brenner for kjærlighet som medisin i psykiatrien etter selv og ha erfart kjærlighetens helbredende kraft da hun slet med psykiske plager i tenårene. Som 25-åring skrev hun boken “ Jeg har en drøm” som handler om hennes egne erfaringer og drømmen om en annerledes psykiatri der merkelapper, tunge medisiner og diagnoser blir erstattet med en helt annen medisin. Hjertets lengsler blir møtt og sjelen får rom hos modne mennesker som forstår at det er ingen det er noe feil med, men heller at de aller mest følsomme menneskene trenger litt ekstra hud, et ekstra lag med kjærlighet, slik at de kan stå støtt i denne verden.
Mer om Maja Thune finner du på siden hennes https://www.majathune.no/
Dette intervjuet er produsert av Hatling media i samarbeid med Magasinet Visjon.