I dette intervjuet møter Jannecke forsker og forfatter Mai Camilla Munkejord, som har gitt ut boken «La masken falle – en personlig fortelling om å gi slipp på barndomstraumer»*. Mai Camilla ønsker å belyse hvordan du kan gi slipp på traumer fra barndommen, ved blant annet å ta ansvar for eget liv og egne tanker.
Lytt til podcast episoden her.
Intervjuet går nærmere inn på hvordan barndomstraumer kan føre til spesifikke atferdsmønstre som voksen, samt hvordan slike traumer kan bearbeides. Forfatteren forteller åpenhjertig om hvordan det opplevdes å skrive boken og hvordan den ble mottatt av den nærmeste familien.
I denne videoen får du vite mer om:
- Hvordan Mai Camilla oppdaget at symptomene hun opplevde stammet fra undertrykte traumer fra barndommen
- Hvordan atferdsmønstre i voksen alder kan være drevet av traumer
- Hvordan natur, meditasjon psykoterapi og hypnoterapi kan bearbeide uforløste traumer
- Hvordan Mai Camilla tar et oppgjør med de som såret henne mest
- Hvordan forfatterens ektemann og far reagerte på bokens* innhold
Det er lett å bli engasjert i historien til forfatteren Mai Camilla Munkejord. En rekke hendelser i barndommen førte til at Mai Camilla møtte veggen i en alder av 43 år. Rundt juletider i 2021, fikk hun en sterk følelse over seg av at hun måtte skrive noen ord på PC-en. De første ordene ble til bokens innledningsdikt, som har fått tittelen «Barndommens infiserte brakkvann».
Økt forståelse for barndomstraumer
Formålet med boken er å formidle hvordan barndomsminner kan få betydning for den mentale helsen til voksne. I intervjuet forteller Mai Camilla om hvorfor barndommen oppleves som traumatiserende, og hvilke konsekvenser dette har fått for voksenlivet.
For å bearbeide barndomstraumene tydde Mai Camilla blant annet til psykoterapi, psykodrama og hypnoterapi. Av og til vil ikke barndomstraumer bli fremtredende før du er voksen, forteller hun. Mai Camilla var ikke klar over at hun selv hadde barndomstraumer før hun var gikk til parterapi med sin nåværende mann.
Terapien vekket minner om uskyldige kjærlighetshistorier som i realiteten var overgrep. Videre en verbalt voldelig far og en mor som blir betegnet som bakovervendt, og kanskje den episoden som har underbevisst preget henne mest: da hun som tiåring ble kastet i sjøen av tenåringsgutter.
Hvordan bearbeide barndomstraumer
I intervjuet deler Mai Camilla hvordan hun brukte lang tid på å bearbeide traumene, og hvilke metoder som for henne fungerte best. Meditasjon og tilstedeværelse i naturen, var en av metodene som hjalp henne langt på vei. Samtidig var det hypnoterapien som skulle gi det størte utslaget.
Samtalen går inn på hvorfor det er viktig å ta ansvar for seg selv og bruke tid på selvransakelse. Under intervjuet forteller Mai Camilla også om hvor viktig det er å elske seg selv.
Du får innblikk i en sterk historie om hvordan Mai Camilla opplevde sin egen barndom. Først da intuisjonen fortalte henne at hun burde skrive bok, ble hun oppmerksom på sine egne barndomstraumer. Dette førte til en lang bearbeidingsprosess, som blant annet førte til at hun ble forsonet med sin egen far.
Om May Camilla Munkejord
Mai Camilla ble professor i samfunnsvitenskap ved UiT Norges Arktiske Universitet som 38-åring, og fikk sin andre professortittel (i innovasjon, entreprenørskap og regional utvikling) da hun var 42. Året etter «gikk hun på veggen» og ble 100% sykemeldt med merkelappene insomnia, depresjon og utbrenthet. Etter halvannet års hardt terapeutisk arbeid, den 20. desember 2021 våknet hun grytidlig med en følelse av at det var noe som måtte ut, noe som skulle skrives. Hun sto opp, satte på PC-en, og noen minutter senere kunne jeg lese diktet BARNDOMMENS INFISERTE BRAKKVANN på skjermen. «Dette, Mai Camilla, er åpningsdiktet av din personlige bok om å gi slipp på barndomstraumer» sa en indre stemme.
Lenker til intervjuet
* Dette er en affiliate lenke
* Wisdom From North er med i markedsføringen for forfatterens bok gjennom dette intervjuet.